top of page

Környezetbarát kert?



A kert, bármilyen kicsi is, egy valóságos kincs: egy apró oázis a nyugalomnak, ahol feltöltődhetünk, megoszthatunk pillanatokat szeretteinkkel, és egyúttal lehetőségünk van a kertészkedésre. Ugyanakkor egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a klímaváltozás, a hulladékmennyiség és ökológiai lábnyomunk nagysága komoly károkat okoznak a környezetben.


A nagy kérdés az, hogy mi teszi valóban környezetbaráttá a kertünket? És mi köze ehhez a talajcsavarnak?


De mi is rejlik az "eco-friendly" fogalom mögött?


Az environmentally friendly, vagyis környezettudatos szemléletmód azt célozza, hogy minimalizáljuk a környezetünkre gyakorolt hatásokat. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy igyekszünk csökkenteni környezetünk terhelését és lehetőleg nem szennyezzük azt.


Az eco-friendly megközelítés nem csupán a kertészkedésre vonatkozik, hanem kihasználható építkezéskor vagy otthonunk kialakításakor.


Néhány tipp környezetbarát kertekhez


A kert általában a növények és állatok természetes környezete, hiszen nehéz lenne kertnek nevezni azt növények nélkül. A környezettudatos kert kialakításának fontos része az, hogy mindig a klímához illő növényeket válasszuk. Legyen szó akár fákról, cserjékről vagy évelőkről, érdemes előre tájékozódni az éghajlati viszonyokról és a kertedben lévő talaj jellemzőiről.


Egy eco-friendly kertben nemcsak a növényekre kell figyelni


A kert a pihenés helye, ahol lehet terasz, pergola, de ugyanígy praktikus lehet, amennyiben egy fészert is elhelyezel a kerti szerszámoknak vagy épp a használaton kívüli kerti bútorok tárolására.


Az alapanyag választásánál és elhelyezésénél is figyelembe tudod venni a környezetbarát szempontokat. Például a terasz beton vagy más járólapos kialakítása helyett akár fából is készülhet, ugyanez igaz a fészerre is. Lehet, hogy a fa kicsit több törődést igényel, mint a beton vagy a kő, viszont természetes anyag és megúszhatod velük a betonalapú alapozást.


Mind a teraszt, mind a fészert és akár a pergolát is rögzítheted talajcsavar segítségével, jelenleg ez az az a módszer, amivel a legkevesebb kárt okozod a talajnak. Ennek oka az, hogy a talajcsavar rögzítése során nem kell betont használni, és a kertet felásni. Elég csak egy lyukat fúrni a csavarnak, majd máris rögzíthető, semmilyen talajelőkészítő munkát nem igényel és a betonnal ellentétben, vegyi anyagokat sem juttat a talajba.


Talán ez az egyik legfontosabb szempont, amit az eco-friendly kert kialakításánál figyelembe vehetsz. Talajcsavar segítségével nem kell kompromisszumot kötnöd a környezetbarát megközelítés, valamint a kényelem és a praktikum között.

bottom of page